Welke vitamines zijn belangrijk voor voetballers?

0

Iedere sporter weet dat als er een wedstrijd op de agenda staat, er een goede voorbereiding nodig is. Deze voorbereiding verschilt natuurlijk per sport en ook per persoon. Mensen die aan een duursport als voetbal doen, moeten zich bijvoorbeeld op een andere manier voorbereiden dan de deelnemers aan een wedstrijd kogelstoten. Maar uiteindelijk is het doel voor iedereen hetzelfde: Zo goed mogelijk presteren tijdens de wedstrijd. En dus bereid je je daar zowel geestelijk als lichamelijk op voor. Bekende vitamines zoals vitamine A en vitamine D hebben een positieve invloed op je spieren en conditie.

Stem je maaltijden af op de inspannende wedstrijd
Tijdens de wedstrijd zet je je voor de volle honderd procent in. Dat vraagt een grote lichamelijke inspanning. Omdat je gedurende de hele wedstrijd optimaal wilt kunnen presteren, is het belangrijk dat je niet alleen op de wedstrijddag goed eet. Je lichaam moet op en top fit zijn en dat kun je op verschillende manieren bereiken. Een goed trainingsschema is daar een onderdeel van. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Vooral vitamine A en vitamine D spelen dus een belangrijke rol bij het in conditie houden van je spieren en het draagt ook bij aan het in stand houden van je uithoudingsvermogen.

Vitamine A
Vitamine A komt voor in zuivel, maar ook in paling of eieren. Van nature maakt ons lichaam geen vitamine A aan. Dus als je de genoemde producten niet eet, of te weinig eet, kan het voorkomen dat je een tekort hebt aan vitamine A. Dat merk je bijvoorbeeld doordat je een verminderde weerstand hebt. Zeker als je een belangrijke voetbalwedstrijd hebt, kun je dat niet gebruiken. Neem daarom vitamine A als voedingssupplement voor het op peil houden van het ijzergehalte in je bloed.

Vitamine D
Ook vitamine D speelt een belangrijke rol bij het hebben en houden van een goede weerstand. Vitamine D kun je wel zelf aanmaken, maar daar moet wel de zon voor schijnen. En dat gebeurt niet altijd, zeker niet in de wintermaanden. Als je niet genoeg vitamine D aanmaakt, merk je dat bijvoorbeeld doordat je spieren minder uithoudingsvermogen hebben. En dat is vervelend als je negentig minuten over het voetbalveld moet rennen. Kies daarom voor vitamine D als aanvulling op je voeding en verbeter daarmee niet alleen de conditie van je spieren, maar verzeker je er ook van dat je botten sterk genoeg blijven. Neem zowel de vitamine A als de vitamine D volgens de voorgeschreven dosering in en begin hier al voor de geplande wedstrijd mee, voor een optimaal resultaat.

Kom goed uitgerust naar de wedstrijd
In de week voordat de wedstrijd is, pas je je ritme al aan. Je gaat op tijd naar bed zodat je zeker weet dat je goed uitgerust bent. Daarnaast vermijd je alle soorten van stress. Niet alleen op de dag zelf, maar ook in de voorafgaande dagen. Zorg dus dat je een goede planning hebt en dat je op een rijtje hebt wat je allemaal nog moet doen. Heb je de juiste schoenen en zijn je sportkleren gewassen? Als je dat op het laatste moment nog bij elkaar moet zoeken, ben natuurlijk te laat en kun je je focus niet leggen op de concentratie richting de wedstrijd. Zorg ervoor dat je op de dag van de wedstrijd zelf op tijd opstaat zodat je ontspannen aan de dag kunt beginnen.